Posted on

Uttorkning symtom

uttorkning symtom

Det är viktigt att känna till vilka uttorkning symtom som kan yttra sig vid vätskebrist. Nu har vi haft det riktigt varmt under drygt en vecka i hela landet är detta extra viktigt. Under sommaren behöver kroppen dubbelt så mycket vätska över tid. Men behovet ökar drastiskt när vi är ute i solen under de varma dagarna, då räcker inte ett dubbelt intag av vatten jämfört med vintertid.

Uttorkning symtom att känna till

Det finns flera symtom på uttorkning och det är inte bara att man kan bli torr i munnen, även om det ändå är ett tecken på uttorkning. När man blir torr i munnen får inte saliv bort bakterier på samma effektiva sätt som annars. Det medför att man kan få dålig andedräkt varför man bör vara lite extra uppmärksam om man är torr i munnen och får dålig andedräkt. Man kan även känna att det bildas beläggningar på tänderna vilket också har ett samband med att saliv helt enkelt inte håller lika rent som annars.

Det finns fler symtom som att man får torr hy i ansiktet eller att huden i allmänhet blir torr. Även ögonen kan kännas torra, vilket ibland kan förväxlas med allergibesvär för allergiker. Får man dessa symtom har man relativt påtaglig uttorkning som snarast bör återställas.

Vid allvarlig uttorkning kan man få feber, kräkningar och yrsel. Då är man så pass uttorkad att man bör kontakta sjukvården. Är läget inte så pass allvarligt är åtgärden enkel och sker genom en återställning av vätskebalansen i kroppen. Först och främst är det vatten som gäller. Tänk på att hålla dig borta från sol och värme. Håll dig i skuggan, inomhus eller på annan plats som gärna kan ge svalka. Undvik kaffe och andra drycker som är vätskedrivande. Detta för att kroppen ska behålla så mycket vätska som möjligt. Drick vatten och försök få i dig lite extra salt. Kroppen behöver nämligen inte bara vatten. När man blivit uttorkad kan kroppen även behöva salt. Det handlar inte om att äta salt med sked, utan att kanske använda lite extra salt på maten bara. Det viktigaste är vatten och svalka vilket gäller vid uttorkning för både barn och vuxen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *