Posted on

Svullna ben och fötter

svullna ben och fötter

Svullna ben och fötter beror ofta på att man varit mycket stillasittande eller att man varit stående länge vilket kan låta tämligen motsägelsefullt. Antingen sitter man för länge eller står man upp för länge men vi ska reda ut det hela. Man ska dock vara medveten om att det finns andra orsaker till svullnad i benen och fötterna som njurinflammation. Kvinnor kan tillfälligtvis få svullna ben, vader eller fötter i samband med menstruation.

En svullnad i ben, vader och fötter beror på att det samlats vätska i vävnaden som kroppen inte gör sig av med. I folkmun säger vi att man fått exempelvis svullna ben men när kroppen samlat för mycket vätska i vävnaden är den korrekta benämningen ödem. Ödem är ett kroniskt tillstånd men det är absolut inte per automatik så att man drabbats av kroniskt ödem bara för benen eller fötterna svullnar upp. Det kan även bero på att man skadat sig som exempelvis om man stukat foten men då blir svullnaden enbart lokal i direkt anslutning till skadan. Om man inte kan komma på något som skulle kunna ha orsakat svullnaden är det sannolikt ödem.

Allvarliga tillstånd

Det finns ytterligare några omständigheter som kan orsaka svullnad i benen, där bakomliggande orsaker innebär allvarliga tillstånd. Om benen plötsligt svullnar upp kraftigt under graviditet bör du snarast söka läkarvård då det kan vara fråga om havandeskapsförgiftning. Andra allvarligare tillstånd är njursvikt och hjärtsvikt men då förekommer ofta även andra symtom samtidigt.

Men man ska komma ihåg att svullna ben och fötter oftast beror på det som anges tidigare i texten, nämligen att man suttit eller stått upp för mycket. Hur mycket man faktiskt bör stå respektive sitta och vila fötterna är olika från person till person. Samtidigt kan en och samma person inte ha några exakta tider då det beror på en rad yttre omständigheter som exempelvis vad man nyligen ätit och druckit.

Tips mot svullna ben och fötter

Det finns olika tips mot svullna ben och fötter beroende på i vilken situation det uppstår. Många som kanske inte annars har dessa besvär får framför allt svullna ben på flyget. Kabintrycket i kombination med långt stillasittande där det även är begränsad möjlighet att röra på benen i sittande läge är då boven i dramat. När väl besvären kommer och det börjar spänna eller bli ömt i benen kan det vara svårt att minska trycket innan flygplanet landat och man kommer bort från kabintrycket. Försök därför att röra lite på dig då och då redan tidigt på flygresan genom att gå fram och tillbaka ett par gånger i flygplanet.

Om du däremot stått upp lite för länge, eller lyft många tunga saker, bör du sätta dig och få upp fötterna på en fotpall eller liknande. Finns möjligheten att lägga sig ner är det ännu bättre för att minska trycket i ben och fötter.

För att få ytterligare hjälp att lindra svullnad eller då du helt enkelt inte har möjlighet att avlasta eller röra på ben och fötter kan du använda vår produkt Relax Gel som ger hjälp mot svullna vader, ben och fötter som ger dig flera bra effekter. Dels är den antiinflammatorisk genom ett helt naturligt innehåll som inte irriterar huden, ger en behaglig och skön svalka och har framför allt avsvällande effekt.

 


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/svsovhem/public_html/apotekaloevera.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *