Sprickor i underlivet

Att besväras av sprickor i underlivet kan vara påfrestande då man känner av irritation och sveda mer eller mindre hela tiden. En vanlig bakomliggande orsak till dessa små sprickor är upprepad svampinfektion i underlivet vilket som regel ändrar bakteriefloran och sänker ph-värdet. Detta gör att slemhinnorna blir torra och/eller sköra samt att det kan ge upphov till de ytliga och små sprickorna i underlivet som svider och skapar klåda. Sprickorna placerar sig i och kring slidöppningen. Om sprickorna också finns kring urinröret kan man få extra mycket sveda som kan vara smärtsam och liknas med en brännande känsla vid toalettbesök. Dessvärre hänvisas man ibland att använda starka medel med kortison för dessa besvär. När man använder kortison (eller liknande starka ämnen) tar de redan ansträngda slemhinnorna lätt skada och bakteriefloran samt ph-balansen ändras. Detta är flera saker som efteråt kan vara mycket svårt att komma tillrätta med.

Intimgel mot klåda och sprickor i underlivet

Vi har en intimgel för sprickor och klåda i underlivet helt fri från kortison som ger dig bra hjälp mot besvären. Genom dess antiseptiska egenskaper får du snabb lindring genom att minska risken för nya sprickor samtidigt som befintliga börjar läka ihop. Genom att produkten också innehåller muciner, liknande de som naturligt finns i slemhinnorna, får slemhinnorna hjälp att återhämta sig då även ph-värdet får hjälp till sin korrekta nivå.

sprickor underlivet

Saker du bör tänka på

Tänk på att inte använda starka ämnen vid intimhygien utan använd istället mild och skonsam tvål som är anpassad för intimvård och som inte påverkar ph-balansen. Andra saker som kan ge ökade besvär när man har sprickor i underlivet är glidmedel och sexleksaker. Dessa kan ha silikon i sig som kan irritera och ge upphov till sprickorna. Det kan kännas som ett moment 22 när man bör undvika glidmedel samtidigt som man har sköra och torra slemhinnor, men så är det inte. Använd istället vattenbaserat glidmedel eller särskilt anpassat glidmedel för torra slemhinnor. När det gäller sexleksaker är det just de som är tillverkade av silikon som ska undvikas.
Andra saker att tänka på är att undvika sådan träning som skapar friktion som löpning, spinning etc. Använd luftiga underkläder och undvik att bada i vatten med klor.