Rosacea

Rosacea är en kronisk hudsjukdom som drabbar ungefär tio procent av befolkningen i Sverige vilket är en hög siffra när man Rosaceatalar om kroniska besvär med huden. Eftersom besvären syns i ansiktet kan det påverka den drabbade även psykiskt då man ser hur andras blickar lätt faller på ens hy. Att det är ett kroniskt tillstånd förbättrar ingalunda känslan. I ett initialt skede då man upptäcker symtomen får man också snabbt klart för sig att besvären med mycket stor sannolikhet långsamt kommer öka med tiden. Undvik att använda kortison då den tunna hyn i ansiktet lätt tar skada vilket förvärrar besvären av rosacea efter avslutad behandling. Helt utan kortison har vi en rosacea ansiktskräm som fått bra betyg och innehåller flera naturliga ämnen som är antiinflammatoriska, fuktgivande och lugnande för huden. Två av de ämnen som ingår i krämen är äkta Aloe Vera och Arganolja av mycket hög kvalité och i rikliga mängder.

Det är inte fråga om bakteriell infektion utan symtomen beror på en inflammation i och kring blodkärlen i ansiktet. Rosacea lokaliserar sig uteslutande till ansiktet och i det begynnande skedet yttrar sig symtomen oftast på kinder, näsan eller pannan. Både män och kvinnor kan drabbas, även om kvinnor är överrepresenterade. Vanligtvis yttrar sig inte rosacea okulärt initialt, alltså i och kring ögon inklusive ögonlock, till en början utan kan vara ett område som senare drabbas. På samma sätt som man känner av varma och hettande kinder, panna eller var man nu har sin rosacea lokaliserad kan man få liknande känsla i ögonen. Det kallas okulär rosacea och gör alltså att ögonen känns kraftigt överansträngda och varma. Det finns även risk för varbildning till och från. Även om det inte alls är lika vanligt så finns det dock de som först drabbas av okulär rosacea.

Orsaker och rosacea behandling

Din rosacea behandling är helt avgörande för i hur stor utsträckning du märker av besvären. Vad som utlöser den kroniska inflammationen är ännu inte helt fastställt men det finns flera yttre faktorer som har olika negativa påverkansgrader. Dessa gäller generellt men har alltjämt olika utfall hos den enskilda individen. Att idrotta eller röra sig på ett ansträngande sätt som gör att man blir varm kan ge en tillfälligt ökade besvär. Motion är dock något nyttigt och bra men har man rosacea kan man behöva fundera över vilken motionsform man ska använda. Exempelvis kanske man inte ska ägna sig åt sådant som gör att man blir snabbt varm och svettig utan istället låta motionen vara något långsammare och få ta lite längre tid för att inte bli lika explosivt varm. Het dryck, starkt kryddad mat och snabb värmeväxling är också kända faktorer som kan ge tillfälligt ökade besvär.

Något som inte bara ger tillfälligt ökade besvär utan också kan leda till ihållande ökade besvär är alkohol, stress och starka kemikalier. Tyvärr måste vi även ta med solen på detta område vilken kan försämra rosacea kraftigt. Använd därför solskyddsfaktor för ansiktet när du vistas ute i solen.

Ibland räcker det gott och väl att behandla sin rosacea själv i den dagliga hudvården. Ett bra tips är att använda sig utav antiinflammatoriska krämer och rengöringslotion som både lugnar och återfuktar huden. Aloe vera har visat sig vara väldigt effektivt och det innehåller dessutom inga starka kemikalier utan gör sig väldigt bra på en hud som är känslig och inte tål påfrestningar. Att dricka aloe vera dryck kan vara ett bra komplement, eftersom vår hud även påverkas av det vi äter och dricker. Detta i kombination med att undvika sådant man själv vet förvärrar symtomen kan i många fall räcka för att hålla rosacea under kontroll.

Rosacea produkter

Vi förespråkar rosacea produkter som är milda, vårdande och så naturliga som möjligt samt fria från kortison. Att produkterna bör vara milda och vårdande beror på att det är av största vikt att tillföra fukt och andra viktiga ämnen till huden, och det gäller inte enbart till områden där man kan se symtom. Angränsande hud behöver allt stöd den kan få för att minska risken att rosacea sprider sig vidare, och om inte annat ge allt stöd man kan för att hålla emot så lång tid som möjligt. Rosacea sprider sig ofta snabbare på en hy som är torr eller irriterad av andra orsaker.

Att produkterna bör vara så naturliga som möjligt beror på att kemikalier lätt stör och irriterar huden, och inflammationen som rosacea grundar sig i påverkas kraftigt negativt av vissa kemikalier. De produkter vi har i vårt sortiment när det gäller detta område har olika aktiva helt naturliga ämnen i sig där aloe vera kan nämnas som ett av dem. Ämnet är helt naturligt, kommer från en växt och är känt för att lugna, vårda och ge huden huden fukt vilket naturligtvis är välbehövligt, men framför allt är den antiinflammatorisk. Att lindra inflammationen är precis det man önskar, och med en produkt som i övrigt är så naturligt som möjligt har man kommit långt. Vad vi mer tittat på vid val av sortiment för behandlingsområdet är att man ska kunna använda dem i sin dagliga hudvård för att ständigt tillföra de aktiva ämnen som lindrar besvären utan att de kommer i vågor vilket inte är bra. Aktiva ämnen bör tillföras huden med ett jämt flöde vilket också leder till ett jämt resultat.

Det är av största vikt att inte irritera huden, och det är anledningen till varför produkterna vi rekommenderar inte innehåller kortison. Kortison ska användas på huden med mycket stor försiktighet och då i syfte att få bort någon form av besvär som inte kan göras på annat sätt. Att använda kortison mot rosacea kan jämföras med att tillföra syre till eld, även om effekten blir något fördröjd. Rosacea är ett kroniskt tillstånd vilket innebär att inflammationen förblir permanent men kan mer eller mindre dämpas. Vad som händer om man applicerar kortison på områden med rosacea är att de synliga besvären går ner så länge du fortsätter att tillföra kortison, men efter några veckor måste du höja styrkan eftersom besvären då börjar komma igenom trots kortison. Efter ytterligare en tid måste du höja igen, och igen om din läkare mot förmodan skriver ut kortison för användning i ansiktet under så lång tid. Även om du får kortison utskrivet för en mycket lång period måste man till slut upphöra med behandlingen eftersom huden inte klarar av det. Och då kommer som regel besvären av rosacea tillbaka med betydligt större kraft än före kortisonbehandlingen.