I vår miniserie som hälsa och välmående, som senast handlade om hur man kan få hjälp av terapi, har vi idag kommit till ett område när livet prövas hårt. Inlägget har koppling till föregående inlägg.
Allt rullar på i vanlig vardagslunk som kanske ibland ifrågasätts om den är tillräckligt bra. Plötsligt som en blixt från klarblå himmel inträffar något som stjälper omkull just den där lugna vardagen. Allt rullar plötsligt inte längre bara på, utan det känns som allt rasar runt omkring. Det kan vara att en kärleksrelation avslutas eller att man blir av med jobbet.
Att bli av med jobbet är ju ändå något som påverkar väldigt mycket för de flesta. I dessa tider av inflation går många företag ner med konkurser som följd, men på väg mot denna brant vidtar arbetsgivaren ofta en massa åtgärder i ett räddningsförsök som kan vara bra för företaget men med arbetsbrist och uppsägningar blir påverkan ändå väldigt stor för de drabbade. Här har man nog oftast en känsla innan att det kan komma att bli så, och heller inget personligt. Både arbetsgivare och anställda är helt enkelt ledsna över situationen men har ändå oftast förståelse för vad som hänt.
Mer överraskande kan det istället bli om man plötsligt blir av med jobbet helt utan förvarning. Vi har varit i kontakt med Fredrik Danielsson som dagligen kommer i kontakt med såna situationer i sitt jobb som arbetsrättsjurist i Örebro och Västerås. Det är allt annat än ovanligt att en anställd kallas in till chefen för att få veta att man kommer bli uppsagd trots att orderböckerna är fulla och företaget går för högtryck. Då handlar det om annat än arbetsbrist, nämligen personliga skäl. Den är betydligt mer känslig eftersom den många gånger är mer utpekande att man har någon brist eller av annan anledning inte längre är önskvärd av arbetsgivaren.
Konfliktfyllda förhandlingar vid uppsägning
Fredriks kollega Johannes som också arbetar med samma typ av uppdrag men som arbetsrättsjurist i Göteborg och Jönköping berättar att det ibland kan vara en stor konflikt man kliver rakt in i. Ibland finns en korrekt grund som arbetsgivaren hänvisar till men det är inte heller helt ovanligt att just den delen inte håller. Som tur är måste en arbetsgivare förvarna den anställda, det man kallar varsel, om att man tänkt säga upp anställningsavtalet. Handlar det om att man ska bli uppsagd pga personliga skäl finns all anledning att få veta vad dessa skäl består av. De skäl man uppger måste vara giltiga och väl underbyggda, i annat fall kan arbetsgivaren hamna i domstol där uppsägningen kan bli ogiltigförklarad och den anställde tilldöms skadestånd. Ibland känner inte arbetsgivaren till denna del så väl och det är anledningen till att det blivit fel, medan det i andra fall är en medveten handling där man hoppas på att den anställde inte ska känna till sina rättigheter och absolut inte kontakta en arbetsrättsjurist. När man vid ett möte med arbetsgivaren kommer fram till att skälen för uppsägningen inte håller och denne förstår att man kommer gå vidare till domstol om man kör igenom uppsägningen ändå, brukar det hamna i en annan lösning.
Se upp med fällor i utköpsavtal
En sådan lösning består oftast av ett så kallat utköpsavtal där arbetsgivaren och ombudet förhandlar fram en ersättning till den anställda för att denne ska gå med på att avsluta sin anställning. Då behöver arbetsgivaren inte uppge något skäl eftersom det är helt frivilligt för den anställda att gå med på avtalet eller inte. Ett utköpsavtal går ut på ett engångsbelopp eller ett antal månaders förlängd uppsägningstid. Eftersom det är ett frivilligt avtal finns ingen möjlighet för någon part att ånga sig i efterhand, och det finns en hel del fällor man kan gå i. Därför kan det vara bra att använda en arbetsrättsjurist som är specialist på att förhandla fram ett så bra belopp eller antal månader som möjligt också håller koll på att avtalet inte utformas så den anställda “luras” in i något man inte tänkt sig. Det händer att anställda kommer i efterhand när man själv tagit ett erbjudande chefen sagt var ett väldigt bra erbjudande, som också stod i avtalet. Där stod ju faktiskt belopp eller månader, men man hade missat delar i avtalet som minskade eller på annat sätt gjorde uppgörelsen inte i närheten av vad man tänkte sig när man skrev under avtalet. Då blir de lite besvikna på sig själva att man inte tig hjälp redan där, när man får veta att det är försent att göra något när man kommer i efterhand till oss avslutar Johannes.