Posted on

Hälsa allt viktigare

Att ta hand om sin hälsa har med åren kommit att bli allt viktigare. Vi har också blivit allt mer medvetna om hur olika kemikalier kan följa med exempelvis det vi äter. Ekologiska matvaror har kommit ganska starkt under åren, från ett mindre antal varor står det nu mera ofta flera olika fabrikat av samma vara i hyllorna som alla är ekologiska.

En annan positiv trend är hur vi rör på oss, att träning på exempelvis gym och en allmänt hälsofrämjande livsstil har kommit att premieras på olika sätt. Det kan dock vara svårt att förändra sin livsstil snabbt, från snabbmat till recept och från tv-soffan till löprundan, det säger Martin Hansson som är en av de du kan träffa om du vill gå ner i vikt hos Viktkliniken.  Vi vill arbeta för att livsstilsförändra istället för snabba viktnedgångar som mycket väl kan fungera, men håller inte så särskilt ofta menar han. På Viktkliniken finns personlig tränare man träffar på kliniken men man erbjuder även PT online för den som bor långt bort eller helt enkelt bara tycker det är smidigare.

Martin menar att vikten naturligtvis spelar roll men den behöver vara sekundär, eftersom den mer ska ses som ett mätvärde av andra saker man tycker är givande. Det är något man får hjälp med genom personlig träning, inte bara för fysiska insatser. Man förändrar förhållningssättet helt enkelt.

(Art. uppdateras)

Posted on

Svullna ben och fötter

svullna ben och fötter

Svullna ben och fötter beror ofta på att man varit mycket stillasittande eller att man varit stående länge vilket kan låta tämligen motsägelsefullt. Antingen sitter man för länge eller står man upp för länge men vi ska reda ut det hela. Man ska dock vara medveten om att det finns andra orsaker till svullnad i benen och fötterna som njurinflammation. Kvinnor kan tillfälligtvis få svullna ben, vader eller fötter i samband med menstruation.

En svullnad i ben, vader och fötter beror på att det samlats vätska i vävnaden som kroppen inte gör sig av med. I folkmun säger vi att man fått exempelvis svullna ben men när kroppen samlat för mycket vätska i vävnaden är den korrekta benämningen ödem. Ödem är ett kroniskt tillstånd men det är absolut inte per automatik så att man drabbats av kroniskt ödem bara för benen eller fötterna svullnar upp. Det kan även bero på att man skadat sig som exempelvis om man stukat foten men då blir svullnaden enbart lokal i direkt anslutning till skadan. Om man inte kan komma på något som skulle kunna ha orsakat svullnaden är det sannolikt ödem.

Allvarliga tillstånd

Det finns ytterligare några omständigheter som kan orsaka svullnad i benen, där bakomliggande orsaker innebär allvarliga tillstånd. Om benen plötsligt svullnar upp kraftigt under graviditet bör du snarast söka läkarvård då det kan vara fråga om havandeskapsförgiftning. Andra allvarligare tillstånd är njursvikt och hjärtsvikt men då förekommer ofta även andra symtom samtidigt.

Men man ska komma ihåg att svullna ben och fötter oftast beror på det som anges tidigare i texten, nämligen att man suttit eller stått upp för mycket. Hur mycket man faktiskt bör stå respektive sitta och vila fötterna är olika från person till person. Samtidigt kan en och samma person inte ha några exakta tider då det beror på en rad yttre omständigheter som exempelvis vad man nyligen ätit och druckit.

Tips mot svullna ben och fötter

Det finns olika tips mot svullna ben och fötter beroende på i vilken situation det uppstår. Många som kanske inte annars har dessa besvär får framför allt svullna ben på flyget. Kabintrycket i kombination med långt stillasittande där det även är begränsad möjlighet att röra på benen i sittande läge är då boven i dramat. När väl besvären kommer och det börjar spänna eller bli ömt i benen kan det vara svårt att minska trycket innan flygplanet landat och man kommer bort från kabintrycket. Försök därför att röra lite på dig då och då redan tidigt på flygresan genom att gå fram och tillbaka ett par gånger i flygplanet.

Om du däremot stått upp lite för länge, eller lyft många tunga saker, bör du sätta dig och få upp fötterna på en fotpall eller liknande. Finns möjligheten att lägga sig ner är det ännu bättre för att minska trycket i ben och fötter.

För att få ytterligare hjälp att lindra svullnad eller då du helt enkelt inte har möjlighet att avlasta eller röra på ben och fötter kan du använda vår produkt Relax Gel som ger hjälp mot svullna vader, ben och fötter som ger dig flera bra effekter. Dels är den antiinflammatorisk genom ett helt naturligt innehåll som inte irriterar huden, ger en behaglig och skön svalka och har framför allt avsvällande effekt.

 

Posted on

Skydda håret i solen

När sommaren är här, eller när du under vintern åker till varma länder, är det viktigt att skydda håret i solen. Visst är det härligt att vistas i solen, och då är vi noga med att smörja oss med solkräm för att inte bränna oss. Men hur gör du med håret? Ditt hår är nog det område på hela kroppen som utsätts för mest sol. Det gäller ju att inte bara tänka på tiden man kanske ligger i solstolen utan även övrig tid när du rör dig ute. Och då kommer ansiktet och framför allt uppe på huvudet högst upp av zonerna på kroppen som utsätts för mest sol hos de allra flesta.

Glöm inte håret när du solar

Det är naturligt för oss att använda solkräm när vi åker till stranden, ut med båten eller bara ska vara ute en stund och solen verkligen steker. Det är något vi fått lära oss sedan vi var små att “solkräm måste du ha annars blir du röd”. En och annan har sedan fått känna en svidande och hettande läxa efter att ha hoppat över solkrämen och bränt sig i solen. Vi har helt enkelt lärt oss att solkräm ska på, annars bränner man sig. Men att skydda håret i solen är det däremot inte alls lika vanligt att man tänker på. Anledningen kan möjligen vara att vi inte känner skadan lika mycket även om den syns. Framför allt på lite längre hår kan skadorna från solen synas extra väl. Men vi känner det som sagt inte utan ser det bara och dessutom med en viss fördröjning. Är vi ute i solen för länge utan solkräm ser vi direkt att huden blivit röd när man tittar i spegeln. Håret däremot tar lite längre tid.

Produkter för att skydda håret i solen

Det finns bra produkter som kan hjälpa ditt hår att få ett bra skydd mot solen. På vår avdelning för solkräm hittar du solskydd för håretskydda håret i solen som är en praktisk sprayflaska för att underlätta applicering. Du sprayar helt enkelt över håret innan du går ut i solen, och denna spray bildar som en skyddande film kring de hårstrå du sprayar. Eftersom den blir en skyddande film ger den också ett skydd mot klor- och saltvatten. Om du inte skyddat ditt hår i solen blir det lätt torrt och “frasigt” vilket kan vara svårt att återställa. Vi rekommenderar då att du hjälper håret med en hårinpackning för slitet hår som ger intensiv näring och naturlig fukt till ditt hår. Tänk också på att använda ett milt schampo för att inte torka ut håret.